Van-e annak értelme, hogy egy allergiás személy szobájába szőnyeget vásároljunk? Megdöntjük a tényeket és mítoszokat
Jul, 26 2020   |   deko tippek

Van-e annak értelme, hogy egy allergiás személy szobájába szőnyeget vásároljunk? Megdöntjük a tényeket és mítoszokat

"A fogyasztók szemükkel vásárolnak" - ezzel a meggyőződéssel nehéz egyet nem érteni. Éppen az esztétikus tulajdonságok döntenek nagymértékben a megfelelő termék kiválasztásánál. Nincs ez másképp a szőnyegek vásárlása esetén. Első sorban színt, mintát, megfelelő motívumot nézünk, de egyre gyakrabban figyelembe vesszük a funkcionalitást is. Azonban kétségkívül az allergiásoknak van itt a legnagyobb problémájuk, ugyanis az esztétikai-praktikus szempontok mellett a saját egészségükről is gondoskodniuk kell. Milyen szőnyeg beválik tehát legjobban a porra és atkákra érzékeny allergiások lakásában? Súgjuk!

A szőnyeg vásárlásánál figyelembe veendő szempontok

Sokan úgy vélik, hogy a porra erősen reagáló allergiásoknak kerülniük kell a szöveteket a lakásban. Szerencsére ezt a tévhitet egyre gyakrabban – és jogosan – megdöntik! A kutatások igazolják, hogy a szőnyegek nem okoznak allergiát, sőt, ellenkezőleg, ha megfelelően lettek kiválasztva és tisztaságban vannak tartva, akkor szűrőként is működhetnek és csökkenthetik a por felszállását a levegőbe.

Biztonságos és nem mérgező szőnyegek

Biztonságos és nem toxikus szőnyegek

Itt az ideje, hogy a padlócsempét, parkettát vagy szalagparkettát megfelelő szőnyegbe öltöztessük. Nemcsak megfelelő légkört kölcsönöz a beltérnek, hanem barátságos környezet lesz az atkák számára is. Az allergiásnak szánt megfelelő szőnyeg kiválasztásánál első sorban az anyagra kell figyelmet fordítani, amelyből készült. Az allergiásoknak le kell mondaniuk a természetes szálakból készült szőnyegekről. Vastag és puha szálak ideális környezetet képeznek poratkák számára és nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Lényeges kérdés a szőnyeg nagysága is. Ha nincs sok időnk arra, hogy tisztaságban tartsuk, akkor határozottan jobb, ha kisebb méretet választunk.
Az allergiások számára javasoljuk a vinil szőnyeg kiválasztását, mely műanyagból – PVC szövet (85%) és poliészterből ( 15% ) áll. Az ilyen kombináció és a hosszú sörték kimaradása a felesleges por lerakodásához kedvezőtlen feltételeket biztosítanak. Az antisztatikus tulajdonságaiknak köszönhetően a vinil szőnyegek a gyermekszobába való biztonságos választást is jelentenek.

A szőnyegek nem okoznak allergiát

A szőnyeg rendszeres tisztítása

A szőnyeg megfelelő kiválasztása még nem minden! Emlékeznünk kell arra, hogy rendszeresen kell tisztítani. A vinil szőnyegek előnye, hogy könnyen tisztíthatók. Nemcsak allergiások, hanem kisgyermekek esetében is fontos. A szőnyeg sima felületének köszönhetően a szennyeződés nem jut a szőnyeg mélyébe, hanem a felszínen marad. Ha meg akarjuk tisztítani a szennyeződést vagy akár az egész szőnyeget, elég egy törlőruhát mosószeres vízzel megnedvesíteni, majd azzal a felületet áttörlni. Érdemes megemlíteni, hogy a vinil szőnyegek ellenállnak különféle mechanikai sérüléseknek, vagyis húzásnak, tépésnek vagy hajlításnak. Ellenállnak a nedvességnek is, ennek köszönhetően díszíthetik úgy az allergiás személy szobáját, mint a konyhát vagy fürdőszobát is.

Az antiallergiás szőnyegek különböző mintázatai és színei

Ha a gyermekünk allergiás a porra, nem kell lemondanunk a szőnyeg vásárlásáról. Tudnunk kell azonban mit keresünk és ésszerűen választanunk kell a megfelelő szőnyeget. Jelenleg a gyermekszobába való szőnyegek választéka igen gazdag. A gyártók ajánlatában a szőnyegek érdekes mintái és alakjai találhatók, mindez azért, hogy a gyermek boldogan és kellemesen tölthesse az időt a szobájában.

Érdekes minták és formájú szőnyegek

A jól kiválasztott szőnyeg csodákat művelhet – hangulatot kölcsönöz, hangsúlyozza a helyiség jellegét és a tulajdonos érdeklődési területeit vagy stílusát. Marokkói, mozaik, vintage, vagy talán geometriai minták? Óriási a választék, ezért biztonságosabb kicsit több időt szánni olyan szőnyeg vásárlására, ami tökéletesen beilleszkedik a helyiség elrendezésébe, miközben biztonságos az egészségünkre nézve.


Hogyan tisztítsuk a szőnyeget?