Hogyan tisztítsuk a szőnyeget?
Dec, 15 2020   |   deko tippek

Hogyan tisztítsuk a szőnyeget?

Sok helyiség esetén a szép, puha szőnyegek alkalmazása mellett döntünk. Azok nemcsak csodálatos díszt képeznek, hanem javítják a járási komfortot – ki az, aki nem szeret a mezit lába alatt egy jól szabott szőnyeg puha szálait érezni? Azonban ha élvezni akarjuk a kifogástalan szőnyegeket, meg kell tanulnunk azokról hatékonyan gondoskodni. Válaszolva tehát arra a kényes kérdésre, hogyan tisztítsuk a szőnyeget, hogy friss maradjon és szépen mutasson, előkészítettük a jelen cikket. Nem szabad elfelejteni, hogy minden szőnyegfajta más ápolást igényel. Az érdekelteknek ajánljuk, hogy olvassanak tovább!

Vinil szőnyeg – hogyan tisztítsunk?

Vinil szőnyegek nagyon strapabírók és ellenállók mindenféle szennyeződésekkel szemben. A vízzel szembeni ellenálló képességei határozottan megkönnyítik a tisztítást – így nagyon jól beválik a fürdőszobában, konyhában, előszobában és egyéb helyiségekben. A vinil szőnyeg 80% PVC-ből készül, a többi anyag általában az üvegszál. Az ilyen típusú szőnyeget főleg az allergiások tartják nagyra, mivel nem maradnak rajta a veszélyes mikroorganizmusok és az allergiás hatású por. Vinil szőnyeg tisztításához elég egy szappanos vízben nedvesített törlőruhát vagy mopot használni és a szőnyeg felületét intenzíven áttörölni. Ebben az esetben nem ajánljuk erősebb tisztítószerek használatát, mivel azok csak tönkre tehetnék a vinil struktúrát.

hogyan kell kimosni egy gyapjúszőnyeget

Hogyan mossunk egy gyapjúszőnyeget?

Gyapjúszőnyegek hosszú ideig kifogastalanul nézhetnek ki. A szennyeződések ugyanis mélyen a szálak közé jutnak be ahelyett, hogy a felszínen maradnának. Ez azt jelenti, hogy a szőnyeget gyakrabban kell tisztítanunk, mint az első látásra hinnénk, de nem túl gyakran, hogy túlságosan ne vegyük igénybe – ne felejtsük, hogy minden porszívózás bizonyos mértékben a lazább szőnyegszálaktól való megszabadulással jár. Ezért a porszívózásnál ügyeljünk arra, hogy alacsony szívóteljesítménnyel dolgozzunk. A speciális tisztítószerek felhasználásával történő rendszeres tisztítás általában biztosítja a frissesség megőrzését. Ajánlott időnként a szakemberek szolgáltatásait is igénybe venni, akik részletesen gondoskodnak a szőnyegünk ápolásáról, illetve bizonyos időnként porolóval ütögetni, amivel jobban megszabadulhatunk a szálak belsejében elakadt portól.

Hogyan tisztítsuk meg a szőnyeget a kutya vagy macska szőrétől?

Amennyiben kedvenc háziállat gazdája vagyunk, arra kell számítanunk, hogy a szőnyegjeinket jóval gyakrabban kell tisztítanunk. Az állati szőrnek az a tendenciája, hogy bekapaszkodik a szőnyeg sörtékbe és nem távolítható el könnyen. Ebben az esetben természetesen a porszívó lesz hatékony, mely beszívja a kutya vagy macska szőrét – legjobb a nagy teljesítmény vagy egy turbó-kefe felhasználásával, mely jobban összeszedi a leülepedett szennyeződéseket.

hogyan kell megtisztítani egy szőnyeget a kutyaszőrtől

Hogyan tisztítsunk meg a szőnyeget a szőrtől, ha kerülni szeretnénk a porszívó használatát? Használhatunk egy vízzel nedvesített gumikesztyűt, amivel biztosan a szőr jelentős részét szedjük le, ha a kesztyűt a szőnyegen egy irányba mozgatjuk. Még jobb megoldás lehet a súroló kefe, amivel kifésüljük a szőrt a szőnyegből. Próbáljon ki különböző módszereket, biztosan megtalálja a magának és igényeinek valót. Ügyeljen azonban arra, hogy az ilyen fajta tisztítást ne túl agresszív módon végezze, gondoskodva a szőnyegének szálairól.

Szódabikarbóna a szennyezett szőnyegek megmentője!

A háztartási tisztítószerek között egyre gyakrabban található a szóda bikarbóna. Ez a szer rendkívül környezetbarát és takarékos megoldás a háztartásunk számára. A szőnyegjeink tisztítása szóda bikarbónával visszaállítja a régi csillogást anélkül, hogy túlságosan károsítaná a szálakat. De hogyan csináljuk? Elég először a szőnyeget alaposan kiporszívózni, ezután egyenletesen a szóda bikarbónát rászórni és egy pár óráig hatni hagyni, majd pedig ismét porszívóval a megmaradt szódát felszívni. A tisztító tulajdonságai hatékonyan megbirkóznak a leülepedett szennyeződésekkel, így a szőnyegünk tiszta és friss marad!

Shaggy szőnyeg – hogyan tisztítsuk?

Puha, hosszú sörtéjű, bozontos szőnyeg sokak számára az álom. Azonban a tisztántartás kérdésében nehézségek merülnek fel. Hogyan tisztítsuk tehát a shaggy szőnyeget? A rendszeres porszívózás bizonyára megkönnyíti az ápolását. Ez egy hosszú folyamat, ugyanis különböző irányokba kellene porszívózni, legjobban a turbó-kefe felhasználásával. Időnként azonban érdemes nedves módszerrel megtisztítani, egy különleges mosó-porszívóval.

bozontos szőnyeg

Hogyan tisztítsuk a szőnyeget házi módszerrel?

A szőnyegek tisztítása nem a legkönnyebb tevékenység, sok esetben egy fáradságos folyamatot jelent, melynek során arra kell ügyelnünk, hogy ne sértsük a szőnyeg sörtéket. Van azonban többféle házi módszer, mely lehetővé teszi a tisztaság megőrzését, miközben védi a finom anyagot. A legnépszerűbbekhez az alábbiak tartoznak:

  • saját szőnyegtisztítószer – szappanpelyhek és burgonyakeményítő kompozíciója – az ilyen keveréket mélyen be kell dörzsölni a szőnyegbe, majd bizonyos idő után porszívóval felszívni;
  • a korábbiakban leírt szóda bikarbónás szőnyegtisztítás nemcsak a szennyeződésektől való megszabadulást tesz lehetővé, hanem friss illatot is kölcsönöz a szőnyegnek – makacsabb foltok esetén pedig készítsen egy oldatot szódából és ecetből, ami megkönnyíti a foltok eltávolítását;
  • zsíros foltok a szőnyegről úgy távolíthatók el, hogy a szőnyegre talkumot vagy burgonyalisztet szórunk – ha egy pár óráig hatni hagyjuk, akkor felszívja a nem kívánt szennyeződéseket; a bortól származó friss foltokra legjobb a só – higroszkóp tulajdonságokkal rendelkezik, tehát felszívja a nedvességet, így egy bizonyos idő eltelte után elég a folt helyén maradt sót kiporszívózni.

Hosszú sörtéjű szőnyeg tisztítása

A hosszú sörtéjű szőnyegek tisztítását első sorában rendszeresen kell végezni. Így a turbó-kefével való porszívózás vagy megfelelő készítményekkel (házi módszerrel készültekkel is) biztosan segíteni fog. A szennyeződések mélyen hatnak be a sörték struktúrájába, ezért időnként talán érdemes a szőnyegét a szakemberekre bízni.

házi gyógymódok a szőnyegre

Hogyan tisztítható egy szőnyeg szárazon?

Sokan megszoktuk, hogy a szőnyeg mosása nedves tisztítással jár együtt. Azonban lehetséges a víz nélküli tisztítás is. Elég a szőnyegre megfelelő tisztítószert szórni – különleges készítmények a vegyszerboltokban találhatók, de a házi termékek között is megfelelő összetevőkre találunk, azaz pl. burgonyakeményítő, szóda bikarbóna vagy só. A megfelelő idő után elég a szétszórt készítményt kiporszívózni és kész!

Reméljük, hogy a szőnyegmosásra vonatkozó tanácsaink segítenek Önnek a szép szőnyegjeinek hatékony tisztántartásában!


Van-e annak értelme, hogy egy allergiás személy szobájába szőnyeget vásároljunk? Megdöntjük a tényeket és mítoszokat