Öntapadó vinyl panelek - a klasszikus dekorációs anyagok tökéletes alternatívája
Mar, 8 2022   |   Trendek és inspirációk

Öntapadó vinyl panelek - a klasszikus dekorációs anyagok tökéletes alternatívája

Különleges dekorációt keresel lakásodhoz? Tökéletes megoldást javaslok számodra, amely különleges jelleget kölcsönöz neki. Az öntapadós vinyl panelek egyre népszerűbbek alacsony beszerzési költségük, könnyű felhelyezhetőségük és színválasztékuk miatt. A vinyl csempe fantasztikus alternatívája a hosszadalmas és költséges felújításoknak, valamint ideális kiegészítője a gyakran igénybe vett lakó- és kereskedelmi tereknek.

Vinyl panelek - mik ezek, mik az előnyeik és hol lehet őket használni

A panelek kiváló minőségű, 1,1 mm vastag vinyl anyagból készülnek és ragasztóval ellátott PES hálóval vannak megerősítve. Az egyik oldaluk öntapadós, ami megkönnyíti azok felhelyezését. A vinyl csempék bármilyen helyiség falára és padlójára felhelyezhetők. Praktikus előnyeik miatt azonban leggyakrabban a konyhában és a fürdőszobában szokták őket használni.

Az öntapadó vinyl panelek előnyei

  • Tartósság - A csempelapokat nyúlással, szakadással vagy más mechanikai sérülésekkel szembeni nagyfokú ellenállás jellemzi;
  • Könnyen tisztíthatók - a szennyeződések nagyon könnyen eltűnnek a vinyl csempékről! A vinyl panelek tisztításához elegendő nedves ruhát/rongyot és enyhe tisztítószert használni;
 
Öntapadó vinyl panelek
 
Öntapadó vinyl panelek
 
  • Nedvállóság - amellett, hogy könnyen tisztíthatók, vízhatlanok is;
  • Könnyű felhelyezés - a vinyl panelek felhelyezése nagyon egyszerű! Ez egyike azoknak a felújítási munkáknak, amelyeket saját magad is elvégezhetsz;
  • Hipoallergén - az anyag szintetikus szálból készül, amely nem gyűjti magába a mikroorganizmusokat és baktériumokat.

A vinyl fal- és padlópanelek felhelyezése

A ragasztási felület megfelelő előkészítése során el kell távolítani a felületről az esetleges egyenetlenségeket, valamint azok alapos megtisztítása és zsírtalanítása szükséges. A vinyl panelek felhelyezésének tiszta és száraz felületen kell történnie. Ha hézagok vagy egyenetlenségek vannak, azokat ki kell tölteni, különben a ragasztandó csempe szerkezete sérül.
A csempe felragasztása előtt távolítsa el róla a védőfóliát, majd óvatosan és egyenletesen illessze a felületre. Ezután nyomja meg erősen, különös figyelmet fordítva a szélekre. A további lapokat hézagmentesen ragassza fel, ügyelve arra, hogy a minta pontosan illeszkedjen. Az öntapadós vinyl panelek könnyen méretre vághatók, például tapétavágó segítségével.

 
Öntapadó vinyl panelek
 
Öntapadó vinyl panelek
 

Vinyl panelek kontra kerámia csempelapok

A vinyl csempék kerámialapokra történő felhelyezésének tervezésekor ne feledje, hogy a hézagok nem lehetnek nagyobbak 2 mm-nél. Szélesebb hézagok esetén azokat is ki kell tölteni és egyenlíteni.

Vinyl csempe a gáztűzhely mögött

A fali paneleket általában a konyhai munkalap fölé, a gáztűzhely mellé szokták felhelyezni. A modern vinyl paneleket ajánlott az égőtől min. 20 cm-rel odébb elhelyezni.

A legnépszerűbb PVC panelek - modern padlók és klasszikus fali csempék

A PVC panelek változatos formatervezése és színvariációi lehetővé teszik, hogy minden belső térnek lenyűgöző vizuális hatást kölcsönözzenek, és tökéletes alapot teremtsenek a további elrendezéshez. A legnépszerűbb vinyl panel-minták az alábbiak:

klasszikus panelek - a fát imitáló padlólapok kiváló alternatívát jelentenek a drága, természetes padlóknak. Ez vonatkozik a márványt és egyéb köveket, például travertint vagy gránitot imitáló csempékre is.
geometriai mintákat tartalmazó öntapadó panelek - a hagyományos minták soha nem mennek ki a divatból! Akár a padlón, akár a falon, a geometriai minták mindig stílusosak és modernek maradnak.
természet témájú vinyl padlólapok - a boho motívumok egyre inkább megjelennek a padlón és a falakon, ráadásul nem csak a dekorációs kiegészítőkben. Általuk pálmalevelek zöldítik, vagy réti virágok virágosítják a padlót.