Hogyan alakítsuk ki az erkély berendezését? Ötletek és gyakorlati tanácsok
May, 20 2022   |   deko tippek

Hogyan alakítsuk ki az erkély berendezését? Ötletek és gyakorlati tanácsok

Az erkély a lakóház egyik legjellegzetesebb tere. Biztosítja a pihenésre szánt helyet a friss levegőn. Érdemes úgy megtervezni, hogy helyettesítse a kertek üdítő hangulatát a mindennapi hajtásból való feltöltődéshez. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan kell megtervezni egy erkélyt, hogy funkcionális és egyben szép is legyen.

Hogyan tervezzük meg erkélyünket a lakótelepen?

Az első dolog, amit figyelembe kell venni az erkély tervezésekor, a felhasznált bútor típusa. Szeretne leülni? Kellene egy kis asztal is? Azon is elgondolhat, hogy milyen kilátásban szeretne gyönyörködni az erkélyről? Szép, érdemes-e büszkélkedni vele, vagy inkább valami intimebbet, sarokban megbújós hangulatot keres?

Erkély bútorok és kiegészítők

Íme néhány ötlet az erkély bútorokhoz és kiegészítőkhöz, amelyek szebbé és hívogatóvá teszik az erkélyt.

  • Kültéri kanapé - ha nagy az erkélye, az erkély kanapé a jó választás, hiszen akár 3 fő befogadására is alkalmas, mégis kis helyet foglal el. Áthelyezhető, így az aktuális igényeknek megfelelően módosítható az alakzat;
  • Erkély asztal - használaton kívül könnyen tárolható. Ha van laktótelepi lakásának egy kis erkélye, érdemes beszereznie egy félkör alakú, összecsukható asztalt. Választhat fa vagy fém változatot. Kell még két kis szék, és már meg is van az ideális hely az esti kávézáshoz;

Hogyan rendezzük be a ház előtti teraszt?

  • Függőágy - a függőágy egy másik nagyszerű, erkély bútor . Ha lakóházban él, ez egy kitűnő alkalom a feltöltődéshez;
  • Függő fotel - kisebb erkélyekre a mennyezetre szerelhető foteleket (pl. függő fotel gólyafészek alakú) ajánljuk, nagyobb erkélyen pedig a szabadon álló függő fotel ideális;
  • Kiegészítők tárolása - érdemes legalább egy tárolóládát beszerezni, amiben például takarókat, plédeket vagy a párnákat rakhatja. Érdemes egy tároló helyet biztosítani a kerti szerszámok és más növény gondozó eszközöknek is. Az erkélyen az állványok is hasznosak, növényeket vagy néhány egyszerű polcot helyezhet el rajtuk;
  • Erkély napernyő - védelmet nyújt a túlzott napfény ellen. Nem hiányozhat!

Erkély dekorációk

Az erkély díszítése arról szól, hogy ugyanolyan otthonosan érezze magát kint, mint bent a lakásban. Használhatja ugyanazokat a tárgyakat, mint a lakásban, azért hogy az erkély is lakályosabb és vendégszeretőbb legyen. Íme néhány ötletünk az erkély díszítéshez:

  • Növények alkalmazása, hogy zöldebb és hívogatóbb hangulat uralkodjon;
  • Festmények vagy fényképek felhelyezése olyan helyekről, ahol már járt;
  • Az erkély hangulatos, másod világítása - pl. falilámpák, napfüzér, napelemes lámpa, lampionos megvilágítás;
  • tegyen puha párnákat és takarókat a székekre vagy kanapékra
  • a padlóra érdemes műfüvet tenni! Ennek köszönhetően úgy érezheti magát az erkélyén, mint egy valódi kertben;
  • A hangsúlyos tér megteremtése érdekében alkalmazzon kültéri szőnyeget vagyvinil szőnyegeket - figyelmébe ajánljuk a marokkói mintájú vagy a boho stílusú szőnyegeket! Segítenek az erkély tisztán tartásában. További információért javasoljuk ismerkedjen meg mini tanácsadó kézikönyvünkkel "Kültéri szőnyegek – mire figyeljen erkély, terasz vagy kerti szőnyegek vásárlásakor".

Hogyan rendezzük be a ház előtti teraszt?

Hogyan érdemes egy kis erkélyt berendezni?

Az erkély kis mérete nem jelent többé problémát! Minden talpalatnyi hely lehetőség a saját mini Éden megvalósítására. Ha szeretnénk egy kényelmes, pihenésre alkalmas helyet és még emellett egy fennmaradó kis teret a virágoknak, akkor érdemes könnyű szerkezetű, összecsukható, minimalista stílusú erkélybútorokba beruházni. A kis erkélyeket optikailag bővíteni szeretnénk, nem nehéz és nagy bútorokkal túlterhelni.

A kis erkélyre érdemes pergolát is telepíteni, amelyen változatos kúszónövények kapaszkodhatnak fel, a korlátra pedig egy pár hosszúkás virág cserepet akasztani. A divatos, gömbös pamutgolyó lámpa világítás a ráadás és kis erkélyünk maga lesz a menedékhely a sivár valóságból.

A legszebb szobanövények, amiket a lakás erkélyén használhat

Az erkélyen lévő növények nagyszerű kiegészítői lehetnek otthonának. Növények és virágcserepek vásárlásakor azonban ügyeljen a következőkre:

  • virágcserepek - tisztában kell lennie azzal, hogy mekkora súlyt bír el az erkély - a beton vagy a terrakotta edények meglehetősen nehezek tudnak lenni. Érdemes ezért a könnyebb műanyag tárolókat választani;
  • napsütéses erkély- az árnyékot kedvelő növények tökéletesen bevállnak azokon erkélyeken, amiket kevés fény ér. Amennyiben azonban fekvése miatt az erkély a nap nagy részében napsugárzásnak kitett, akkor ne feledkezzen meg a növények megfelelő vízellátásáról, és ha lehetséges, időközönként árnyékoljon. Szintén jó választást jelentenekaz ezüst levelű növények, amelyek könnyebben visszaverik a fényt, ilyen például a levendula.

Hogyan alakítsuk ki az erkély berendezését?

Az erkély növényzetének összeállításában a következők a leggyakoribb szereplők:

  • virágok - petúnia, csüngő petúnia, verbéna, levendula, begónia, nebáncsvirág, fukszia
  • kúszónövények - illatos borsó, kerti sarkantyúka, golgotavirág
  • szabadon álló, miniatűr tűlevelűek - boróka, tiszafa, különböző törpe fenyő- és lucfenyőfajták

Egész évben erkélyen tartható növények

Ha olyan növényt keres, ami kevés gondozást igényel, akkor az évelő növények beszerzése a megfontolandó. Sok szép és megbízhatóan teljesítő növény létezik, amiket felhasználhatunk ilyenek például:

  • Borostyán
  • Muskátlik
  • Kúszó boróka
  • Azálea
  • Hamisciprus
  • Tapadó vadszőlő
  • Kecskerágó
  • Fajdbogyó

Az évelő növényeknek köszönhetően erkélye egész évben zöld marad! A tavaszi-nyári időszakban megkapó hátteret nyújtanak a színes szezonális virágok számára.

Hogyan rendezzünk be erkélyt gyerekeknek?

Az első és legfontosabb szempont a gyerekbarát erkély tervezésénél a biztonság. Meg kell győződni arról, hogy minden a legbiztonságosabb, ezért érdemes költeni a plusz védelemre például:

  • állítható gyerek kapu
  • plexiüvegből vagy fából készült korlát
  • biztonsági háló vagy balkonvédő
  • fonott vagy bambusz szőnyeg
  • erkélyajtó riasztó

Ha gyerekbarát helyet szeretne kialakítani az erkélyen, érdemes elgondolkodni egy hangulatfokozó festésen vagy színes kiegészítők elhelyezésén. Például lefesthetjük a korlátot valamilyen élénk színnel, színes polcokat vagy festett fadobozokat helyezhetünk el.

Hogyan alakítsuk ki az erkély berendezését?

Az erkélyen a gyermek számára megfelelő módon kell felosztani a különböző területeket. Legyen külön helye a fekvésnek, ülésnek és a játéknak.

  • Egy hely, ahol lefeküdhet/pihenhet - Az egyik legjobb erkély tervező ötlet a tipi sátor állítás. Nemcsak saját teret jelent a gyermeknek, hanem az összes játék is egy helyen tárolható ezáltal. Az extra párnáknak köszönhetően a hely tökéletessé válik a délutáni pihenéshez.
  • Asztal székkel - székkel vagy nyugággyal, és egy mini asztal igazán a megfelelő! Mesterséges fű vagy teraszszőnyeg lerakásával megteremti a nassolás, festés vagy az olvasás ideális helyszínét. Figyelem! Soha ne tegyen korláthoz közel olyan dolgot, amire a gyermek felmászhat.
  • A játszóhely - az erkélyi játszóhely kialakításéban a gyermek életkora a mérvadó. Lehet ez akár társasjáték, vizes illetve homokozós játék , vagy egyszerüen egy játékházikó helye Szintén nagyon jó lehetőség egy minikert tervezése. Szerezzen be gyermekének kis színes virágcserepeket és magokat, és mutassa meg, hogyan kell a növényeket termeszteni.

Hogyan alakítsuk ki az erkély berendezését?

Hogyan lehet erkélyt berendezni egy macska számára?

A macskabarát erkély tervezésének legjobb módja: a menekülési ösztöntől való védelem, győződjön meg róla, hogy a macska mindig elérhető közelségben van-e és a legtöbb napsütésben lehet része.

Az erkélyajtó legyen mindíg nyitva, és legyen teljesenvédett a macska menekülése esetére. Ehhez használhat egy speciális, macskák részére kialakított, sűrű szövésű hálót. Győződjön meg róla, hogy a macska könnyen bejuthat a lakásba, vagy a korlátokra mászhat. Fel kell tenni azt a kérdést is, hogy macskája közvetlen napfényben tölti-e inkább az idő nagy részét, vagy az árnyékosabb területeket kedveli-e jobban?Érdemes olyan helyet előkészíteni neki, ahol szükség esetén védekezhet a naptól - pl. telepítse a catio -t - az úgynevezett macskateraszt (megvásárolhatja, de könnyen el is készítheti ) vagy kényelmes fekhelyet helyezhet el neki az árnyékban.

Amikor erkélyét berendezi a macska számára, gondoljon a további látványosságok elhelyezésére. Például egy jutaszőnyeg, amin lehet néhány játék vagy kaparófa. A növények is fontosak - azonban ne feledje, nehogy mérgezőek legyenek a kisállatára, ilyenek például a nebáncsvirág, árvácska, petúnia, imola és búzavirág. Természetesen ne felejtkezzünk meg a macskamentáról sem!