Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra - a @projectwood_diy-vel együttműködve
Dec, 5 2022   |   Diy

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra - a @projectwood_diy-vel együttműködve

Miből készülnek a lapok?

A fal- és padlóburkoló lapok kiváló minőségű, 1,1 mm vastag vinyl anyagból készülnek, ragasztóval ellátott PES-hálóval megerősítve. A panel öntapadó része védőfóliával van bevonva. A csempéket nagyfokú nyúlás-, szakadás- és hajlításállóság jellemzi. A szintetikus szálakból készült anyagon nem gyűlnek össze a mikrobák és baktériumok.

Öntapadó vinyl lap felhelyezése a konyhában

Elege van a régi kerámiacsempékből, szeretne valamit változtatni a konyhájában, de nem akar teljes felújításba kezdeni? Mi sem egyszerűbb! A @projectwood_diy-vel együttműködve megmutatjuk, hogyan változtathatja meg az egész helység dekorációját öntapadó panelek segítségével.

Hasznos szerszámok

  • ceruza

  • tapétavágó kés

  • vízmérték

  • puha rongy vagy henger

  • elektromos csatlakozóaljzat eltávolítására szolgáló eszköz

  • egyenetlenségek esetén csiszolószerszámok

A felhelyezés megkezdése előtt

Mielőtt elkezdené a vinyl lapok falra vagy padlóra történő felhelyezését, megfelelően elő kell készítenie a felületet. El kell távolítani minden egyenetlenséget, valamint alaposan meg kell tisztítani (pl. a ragasztómaradékot) és zsírtalanítani. Csak iszta és száraz felületre lehet felhelyezni. Töltse ki a 0,5 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket és üregeket, különben azok megjelennek a felragasztott lap szerkezetén. A vinyl burkolólapok kerámiacsempékre történő felhelyezésének tervezésekor ne feledje, hogy a fugák nem lehetnek 2 mm-nél szélesebbek. Ha a fugák szélesebbek, akkor azokat is ki kell tölteni és ki kell egyenlíteni.

@projectwood_diy hozzászólása:

A csempéket, melyekre a paneleket ragasztjuk, feltétlenül zsírtalanítani kell, hogy jól tapadjanak. A mi konyhánkban először az oldalsó csempéket távolítottuk el, mivel azok nem voltak a fallal egy vonalban. Mivel a falfelületnek simának, üregek nélkülinek kell lennie, mindent ki kellett szinteznem, és el kellett távolítanom minden laza festéket, valamint ki kellett javítanom a vakolatot az eltávolított csempék helyén. A fali szekrények alatti üregek akrillal lettek kitöltve. Nálunk a fuga 1 mm-es volt, ezért nem csináltam vele semmit, mert nem volt rá szükség.

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

Öntapadós vinyl lapok felhelyezése:

  • Fektesse le a vinyl lapokat egy biztonságos helyre, és ellenőrizze a minta illeszkedését. Győződjön meg arról, hogy a megrendelésének megfelelő terméket kapta és hibátlan állapotú.

  • Mielőtt a lapokat felragasztaná, távolítsa el róluk a védőfóliát, majd óvatosan és egyenletesen igazítsa őket a felülethez. Ezután nyomja meg erősen, különös figyelmet fordítva a szélekre. A lapokat egymás után, hézagmentesen helyezze fel - ügyeljen arra, hogy a minta pontosan illeszkedjen. Ha szükséges, vágja le a lapokat tapétavágóval.

@projectwood_diy hozzászólása:

  • A vinyl lapok felhelyezéséhez szükség lesz az elektromos aljzatok eltávolítására szolgáló szerszámra, egy jó ceruzára, mellyel megjelölhetjük a méreteket egy éles tapétavágóra, valamint vízmértékre, ami szintén nagyon fontos az első sor vinyllap felragasztásához. Az előkészületek után nekiláthatunk a munkának.

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

  • A vinyl lapok hátoldala ragasztóréteggel vannak bevonva, így csak levesszük róla a viaszpapírt, és felragasztjuk a falra. Egy tapétavágó késsel kivágjuk a lyukat az elektromos aljzat számára, amit ceruzával jelöltünk meg. Ezen a ponton azt javaslnom, hogy csak finoman jelöljünk, mert ha hibázunk, letörölhetjük a jelölést és elvégezhetjük a javítást anélkül, hogy nyomokat hagynánk az adott panelen. Nagyon fontos! Ha olyan csempe van a falon, ami azonos méretű a vinyl lapokkal, akkor eltolva helyezzük fel a lapokat, ne 1:1-be ragasszuk fel, mivel abban az esetben a lapok szélei nem fognak pontosan tapadni, és egy idő után leválhatnak.

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

  • Ha helytelenül ragasztja fel a lapot, ne essen pánikba, mert még mindig lehúzható és újra ragasztható helyesen. A vinyl lapok falra ragasztásához azt javaslom, hogy puha ruhát vagy tapéta tekercset használjon annak érdekében, hogy azokat jól lenyomja, és jól tapadjanak a falhoz.

  • Ha olyan helyzet állt elő, hogy egy idő után egy felragasztott lap alatt légbuborék keletkezik, könnyen orvosolhatja egy tűvel, átszúrva a buborékot és kiszoríthatva a benne lévő levegőt. Ily módon felragasztjuk a lapokat anélkül, hogy nyomokat hagynánk.

  • Az így felrakott lapok széleit szilikonnal töltjük ki, és ezután semmi rossz nem történhet velük, ugyanezt tesszük ott is, ahol a konyhai munkalappal érintkezik, hogy a víz ne kerüljön alá. Csak azt teszem hozzá, hogy a ragasztó a ragasztás pillanatától számított 24 óra elteltével szilárdul meg véglegesen.

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

Öntapadós vinyllapok felhelyezése falra

 Videó öntapadó vinil burkolólapokról - metamorfózis előtt és után @projectwood_diy @iwona.jar